Een bloeiende sector

De sector van de informatie- en communicatietechnologieën (ICT) doet het bijzonder goed in België. Ze vertegenwoordigt meer dan 4% van het Belgisch bbp en was tussen 1997 en 2007 goed voor een zesde van de groei van dat bbp. In de jongste 'IT industry competitiveness index 2009' bekleedt België zelfs de 18e plaats in de wereld. Dit zegt veel over het belang van de sector voor de Belgische economie.

Performante netwerken

België beschikt over uitstekende netwerkinfrastructuren. Dankzij de concurrentiële markt van vaste netwerken heeft meer dan 99% van de gezinnen toegang tot een coaxiaal netwerk en/of een netwerk met koperkabel. Meer dan 70% van de bevolking kan gebruik maken van een downloadsnelheid van 20 megabyte per seconde en de optische vezel is in volle ontwikkeling. Op het vlak van mobiele netwerken haalt België nu al een dekking met 3G-netwerken van 90% en ook de stap naar 4G-netwerken wordt weldra gezet.

Een aantrekkelijk land

Om de werkgelegenheid en vooral ook de innovatie in deze sector te stimuleren, zijn de lonen van de vorsers gedeeltelijk vrijgesteld van sociale lasten. De overheden hebben overigens een digitaal plan uitgewerkt om België te laten uitgroeien tot het digitale hart van Europa.

Dynamische gewesten

Vlaanderen beschikt over verscheidene clusters op spitstechnologische domeinen, gaande van digitale signaalverwerking (DSP) (en) over telematica (en) en multimediaproductie, tot en met grafische communicatie.

De ICT-sector in Vlaanderen (en)

Naast een ICT-cluster heeft Wallonië ook een gespecialiseerd agentschap, het 'Agence Wallonne des Télécommunications', evenals competentiecentra die speciaal aan deze technologieën gewijd zijn. Dit proactieve beleid werpt nu al vruchten af: Google en Microsoft, twee emblematische spelers uit de sector, kwamen zich onlangs in een 'hightech' bedrijvenpark in Bergen vestigen.

De ICT-sector in Wallonië (en)

Het 'Agence Wallonne des Télécommunications' (fr)

De Waalse ICT-cluster (en)

Ook in Brussel bekleedt de sector van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën een sleutelpositie. Een derde van de ICT-bedrijven in België wordt vanuit Brussel geleid. Brussel behoort tot de tien belangrijkste scharniersteden voor de internetactiviteit en tot de twintig belangrijkste telecommunicatiecentra. De ICT-sector in Brussel is goed voor zowat 2.000 bedrijven, 30.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 4,5 miljard euro!

De pool nieuwe informatie- en communicatietechnologieën in Brussel