Lucht- en ruimtevaart

De Belgische industrie speelt een belangrijke rol in de lucht- en ruimtevaartsector. Tal van luchtvaartuigen dragen immers de stempel van de Belgische knowhow: Airbus, Boeing, F-16, Rafale, Falcon 7X, de ruimtevaartprogramma's Ariane 4 en 5, de SPOT-aardewaarnemingssatellieten …

België beschikt over talrijke infrastructuren, waaronder internationale luchthavens, het satellietcommunicatiestation van de ESA in Redu en het ruimtelijk telecommunicatiecentrum in Lessive.

Een aantal industriereuzen, zoals Newtec, Alcatel ETCA, Verhaert Space, SABCA, Spacebel, Tracys, Techspace Aero, Sonaca is eveneens actief in België.

Het land telt ook een aantal belangrijke beroepsverenigingen in de lucht- en ruimtevaartsector. Dit zijn hun doelstellingen:

  • het academisch technologisch aanbod afstemmen op de industriële vraag
  • hun leden betrekken bij de internationale R&D-programma's 
  • de recentste technologieën efficiënt opvolgen 
  • deelnemen aan Europese technologische innovatieprogramma's

De Waalse competitiviteitspool op het vlak van lucht- en ruimtevaart

Het Waals Gewest steunt vernieuwende projecten in de lucht- en ruimtevaartsector, die aan bedrijven de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen op het vlak van: 

  • composiete vliegtuigbouw
  • slimmere vliegtuigen
  • toepassingen en diensten die specifiek een verband hebben met de ruimtevaartsector.

Zie ook: SKYWIN, Centre spatial de Liège (CSL), Wallonia Space Logistics (WSL) (alle websites in het Engels)

'Proba 2': Ruimte-innovatie, made in Belgium

In 2009 toonde de Belgische ruimtevaartsector zijn knowhow en innovatievermogen bij de lancering van de 'Proba-2', een Belgische minisatelliet. Deze satelliet is ongeveer zo groot als een wasmachine en weegt 120 kg. Het is één van de kleinste ruimtetuigen die het Europees Ruimteagentschap de ruimte instuurt. Missies met dit tuig zijn minder duur, zodat ook kleinere bedrijven toegang krijgen tot de ruimte.

Meer informatie (in het Engelsen) over de 'Proba 2' op de website van het Europees Ruimteagentschap